Markalaşma Yolunda Domain Seçmenin Püf Noktaları

Domain seçimi sizi marka yapabilir veya bu konudan çok fazla uzaklaştırarak sıradan görünmenize neden olabilir. Artık insanlar şirketlerini bile kurmadan önce domain arayışına giriyorlar ki bu konuda çok haklılar. Marka olmak için gerekiyorsa büyük paralar harcayıp, tam olarak sizi anlatan domaini satın almanız gerekebilir.

Domain Seçimi İlk Adım

Öncelikli olarak alacağınız domain hangi sektöre veya kitleye hitap edecek bunu belirlemeniz gerekmektedir. Hedef kitlenizi veya kime hitap edeceğinizi belirlediyseniz markanızı yansıtacak domaine ilk adımı atmış ve doğru sonuca yaklaşmışsınız demektedir. Öncelikli olarak hedef kitlenizin size en kolay ulaşması için gereken anahtar kelimeleri deneyerek başlayabilirsiniz.

Domain Uzantısının Önemi

Sadece organik trafik çekmek istiyorsanız domain uzantısının pek bir önemi kalmıyor, her türlü uzantı ve doğru seo optimizasyonu ile arama motorlarında ilk sırada gelebilirsiniz ancak marka olmak istiyorsanız seçeneklerimiz daralıyor. Özellikle Türk insanının internet sitelerine bakışını düşünürsek önceliğiniz her zaman .com olmalıdır. Eğer .com uzantısına ulaşamıyorsanız bundan sonra ilk denemeniz gereken .com.tr olmalıdır, .com.tr uzantısını almak çok zor değildir ufak bir marka başvurusu domaini almaya yeterlidir. Bu iki uzantı dışında bir uzantı (.net, .org, .co gibi) düşünüyorsanız bu sefer de yapmanız gereken şey, .com veya .com.tr gibi veya yeni seçtiğiniz uzantı dışında kalan uzantılardan sizin işinizi yapan başka bir site var mı? Örneğin seçtiğiniz domain firmaadi.org ise bakmanız gereken firmaadi.com veya firmaadi.net siteleri sizin yapacağınız işi mi yapıyor? Eğer cevabınız “evet, benimle aynı işi yapıyor” olduysa bu domainden ve uzantıdan vazgeçmenizi tavsiye ederim. Çünkü önceden bu sektöre girmiş birisinin gölgesinde markalaşmak adına 1-0 geriden başlamış olacaksınız ve yapacağınız yatırımlar belki de sizden önce bu sektöre giren kişinin işine yarayacaktır.

İyi Bir Domainin Özellikleri

Her aşamayı başarıyla tamamladınız ve bir domain buldunuz diyelim. Peki bu domain gerçekten doğru ve başarılı bir domain mi? Sizi başarıya ulaştıracak domain bu mudur? Eğer en ufak şüpheniz varsa süreci başa almanızı ve tam olarak içinize sinecek bir domain bulmanızı tavsiye ederim. Artık bir adım ileri giderek bir domainin markalaşması için hassas noktalara göz atalım.

  • Domain adı anlaşılır olmalıdır (Mümkünse tamamı Türkçe ve arada harf var mı karmaşası yaratmaması gerekir. Örn: dijital mi digital mi veya i harfleri doğru mu yazıldı gibi bir algı oluşturmamalı)
  • Mümkünse ı, ğ, ü, ş, ç, ö gibi Türkçe karakterler içermemelidir. (İngilizce karakterler tercih ediniz.)
  • Mümkünse .com uzantılı veya .com.tr uzantılı olmalıdır. (Öncelik olarak)
  • Yaptığınız işi doğrudan temsil etmesi her zaman büyük avantajdır. (Örn: Pimapen işi yapıyorsanız ankarapimapen.com büyük bir avantaj sağlayacaktır.)
  • Diğer uzantılarda rakiplerinizin olmaması büyük avantajdır. (Bu uzantılara site kurmasanız bile almanızı tavsiye ederim.)
  • Daha önceden kullanılmış domainleri tercih etmeyin. (Yeni aldığınız domaini yıllar önce başka birisi kullanmış ve arama motorlarından ceza almış olabilir. Bunu test etmek için web.archive.org sitesinden yararlanabilirsiniz.)
  • Mümkün olduğunca kısa domainler bulmaya çalışın. Çok uzun domainlerin akılda kalıcılık ve yazım bakımından her zaman zahmetlidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazı 2017 yılında yazılmıştır. Yazıda bahsedilen bir çok bilgi değişmiş olabilir, işlem yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir ve tüm sorumluluk size aittir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Ankara Web Tasarım Ajansı: Profesyonel Çözümler ve Yaratıcı Tasarımlar

Ankara Web Tasarım Ajansı İnternet, günümüzde işletmelerin online varlık kazanması...

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama en basit tanımıyla ürün veya hizmetlerinizin dijital...

Ankara Dijital Pazarlama Ajansı

Ankara Dijital Pazarlama Ajansı denildiğinde vazgeçilmeziniz haline gelecek Ansiklopedi...

SEO Nedir?

Seo Nedir? Bu sorunun cevabını herkes bildiğini düşünür "Arama Motoru Optimizasyonu" peki aslında gerçekten SEO nedir? SEO teknikleri olarak internette bulduğunuz makaleler ne kadar gerçeği yansıtıyor? Bu yazımda bu soruların gerçek cevaplarını veriyorum.

Google Merchant Center

Google Merchant Center, alışveriş reklamlarında ürünlerinizin listelenmesi için Google tarafından oluşturulmuş bir servistir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz