Google Search Console

Google Search Console, internet sitesi sahipleri, dijital pazarlama uzmanı, webmaster vb. bir çok bu sektörde yer alan kişinin mutlaka ama mutlaka kullanması gereken en temel servislerden bir tanesidir. SEO dediğimiz anda zihnimizde Search Console belirmelidir ve aksi düşünülemez. Peki nedir bu Search Console ve neden bu kadar önemlidir, gelin birlikte bakalım.

Google Search Console Nedir?

Search Console, Google’ın yaptığı açıklamaya göre:

Search Console araçları ve raporları hem sitenizin Arama trafiğini ve performansını ölçmenize hem de sorunlarını çözmenize yardımcı olarak Google Arama sonuçlarında en güzel şekilde görünmesini sağlar.

şeklinde özetlenebilir. İnternet üzerinde bir siteniz varsa ve bunun insanlara ulaşmasını istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey arama motorlarında çıktığından emin olmak olacaktır ve en büyük arama motoru olduğunu düşünecek olursanız Google üzerinde çıkmamanız demek sitenizin ziyaretçi sayısının sıfıra eşit olması demektir.

Google Search Console Nasıl Kullanılır?

Google Search Console Nasıl Kullanılır?
Google Search Console Nasıl Kullanılır?

Öncelikli olarak buraya tıklayarak Search Console sitesine gidiyorsunuz. Şimdi Başla butonuna tıklayıp Google hesabınız ile giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen ekrandan sitenizi eklemeniz gerekiyor yalnız burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Karşınıza gelen ekranda Alan adı ve URL ön eki şeklinde iki bölüm var ve eğer DNS doğrulaması yapmayı bilmiyorsanız URL ön eki bölümünü seçmeniz gerekecektir. Çünkü Alan adı bölümü sadece DNS doğrulama ile çalışırken URL ön eki birden çok doğrulama yöntemine izin vermektedir.

Alan adı yöntemi ve URL ön eki yöntemleri arasında doğrulama dışında olan en önemli fark ise Alan adı yöntemi sitenizin tüm varyasyonlarını otomatik olarak algılayabilmektedir ancak URL ön eki bölümünden ekliyorsanız sitenizin tüm varyasyonlarını tek tek eklemeniz gerekmektedir. Örnek verecek olursak URL ön eki bölümünden sitenizi ansiklopedi.com.tr olarak eklerseniz bir de www.ansiklopedi.com.tr şeklinde eklemeniz gerekir. Bu adımı geçtikten sonra sitenizin verilerini size sunmaya başlayacaktır.

NOT: Daha önce siteniz konsola hiç eklenmemiş ise karşınızda gösterebileceği bir veri olmayacaktır. Bu noktada sabırlı olmalı ve sitenizin Google tarafından indexlenmesini beklemelisiniz.

Menüler

Ön İzleme

İlk başlangıçta karşınıza gelecek olan Ön izleme bölümü aslında size sunduğu özet panelini ifade etmektedir.

Performans

Sitenizin belirli tarih aralıklarında gösterdiği performansı takip etmenize yarayan en önemli bölümlerden bir tanesidir. Burada tarih aralığı seçerek sitenize hangi anahtar kelimelerden insanlar gelmiş, kaç kere görüntülenmiş, bu anahtar kelimelere göre siteniz hangi sırada yer almış ve tıklama oranları buna göre nasıl şekillenmiş gibi bir çok bilgiyi edinmenizi sağlar. Ayrıca Web, Görsel ve Video aramlarını filtreleyebileceğiniz gibi sayfa sayısı, ülkeler ve cihazları da görebilirsiniz. Buradan edineceğiniz bilgiler sitenizin hangi alanda güçlü hangi alanda zayıf olduğunu anlamanıza olanak sağlayacaktır.

Kapsam

Google’da indexlenen veya indexlenmeyen tüm sayfalarınızı görebilir, eğer bir hata varsa bunu gidermek adına nasıl bir yol çizmeniz gerektiğini analiz edebilir ve dizine eklenen sayfalarınız ile gösterim oranlarını kıyaslayabilirsiniz.

Site Haritaları

Dinamik bir internet sitesi kullanıyorsanız ve içerikleriniz sürekli güncelleniyorsa, sitenizin mutlaka en az bir adet sitemap dosyası olması tavsiye edilir. XML formatında yazılmış bu dosya vasıtasıyla eklediğiniz her yeni içerik belirlenen frekanslar ile Google’a bildirilecek ve bu sayede sayfalarınız otomatik olarak dizine eklenmeye başlayacaktır.

Mobil Kullanılabilirlik

Günümüzde internete giren cihazların büyük bir bölümünü mobil cihazlar kullandığı için mutlaka bu bölümde bulunan hataların giderilmesi gerekmektedir. Yine kapsam sayfası gibi davranmaktadır.

Bağlantılar

İşte en önemli bölümlerden bir diğeri, sitenize gelen veya sitenizden giden bağlantıları görebileceğiniz sayfa. Site içi ve site dışı SEO çalışmaları yaparken burayı sürekli olarak takip etmeniz ve sitenizin link inşaasını görmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde istemediğiniz dış linkler ile siteniz, rakipleriniz veya kötü niyetli kişiler tarafından Black Hat Seo dediğimiz anti-seo çalışmasına maruz kalabilir. Ayrıca sitenize dışarıdan backlink aldığınızda bunun hangi kelimelere geldiğini ve site içinde yaptığınız linklemenin buna etkisini görebilirsiniz.

Google Search Console BONUS

Sitenizde olan herhangi bir bağlantıyı Google Search Console giriş yaptığınızda en üst bölüme yapıştırırsanız, tek makale bazında, detaylı verilere sahip olabilirsiniz.

Bu yazı ile yeni konsola göre anlatım yapılmıştır, eski konsol ile yenisinin karşılaştırmasını görmek için şu bağlantıyı ziyaret edebilir ve eskiden kullandığınız şeylerin şu an hangi menüler altında yer aldığını görebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazı 2019 yılında yazılmıştır. Yazıda bahsedilen bir çok bilgi değişmiş olabilir, işlem yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir ve tüm sorumluluk size aittir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Ankara Web Tasarım Ajansı: Profesyonel Çözümler ve Yaratıcı Tasarımlar

Ankara Web Tasarım Ajansı İnternet, günümüzde işletmelerin online varlık kazanması...

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama en basit tanımıyla ürün veya hizmetlerinizin dijital...

Ankara Dijital Pazarlama Ajansı

Ankara Dijital Pazarlama Ajansı denildiğinde vazgeçilmeziniz haline gelecek Ansiklopedi...

SEO Nedir?

Seo Nedir? Bu sorunun cevabını herkes bildiğini düşünür "Arama Motoru Optimizasyonu" peki aslında gerçekten SEO nedir? SEO teknikleri olarak internette bulduğunuz makaleler ne kadar gerçeği yansıtıyor? Bu yazımda bu soruların gerçek cevaplarını veriyorum.

Google Merchant Center

Google Merchant Center, alışveriş reklamlarında ürünlerinizin listelenmesi için Google tarafından oluşturulmuş bir servistir.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz